Å spare strøm er ikke bare et miljøvennlig tiltak, men du vil også kunne redusere dine månedlige utgifter. Vi gir deg 15 gode tips når du ønsker å senke ditt strømforbruk.
Derfor bør du spare strøm
I Norge øker strømforbruket hvert eneste år. Bruker vi mindre strøm totalt sett, kan vi også produsere mindre. Lavere produksjon reduserer bruken av naturressurser som olje og gass, noe som gjør at vi slipper ut mindre CO2. Derfor er vårt strømforbruk en indirekte årsak til klimagassutslipp, og alle tiltak for å spare strøm er bra for miljøet.
Å redusere strømforbruket er også bra for lommeboken. Det er mye du kan gjøre selv for å oppnå en lavere strømregning, slik at du får mer penger til overs i hverdagen.
Ikke alle tips for å spare strøm er kostnadsfrie
I Norge bruker vi mest strøm til oppvarming av bolig, og spesielt vinterstid. Også oppvarming av varmtvann står for en høy andel av vårt strømforbruk. Derfor vil mange av våre tips handle om å hvordan du på en effektiv måte kan redusere kostnadene til boligoppvarming.
Det finnes en rekke rimelige tiltak for å spare strøm til oppvarming av bolig. Likevel er det slik at noen av de mest effektive tipsene for å redusere strømforbruket på lang sikt, vil være å investere i mer kostbare installasjoner.
Eksempler på dette kan være å innkjøp av varmepumpe, vannbåren varme eller solcellepanel. Vi vil forsøke å begrense våre tips for å spare strøm til å gjelde de mer rimeligere tiltakene. Det er fordi mange ikke har økonomi til å investere i de dyreste alternativene.
Video som forklarer ulike tips om hvordan få billigere strøm
1. Bytt ut gamle panelovner og spar strøm
-
Eldre panelovner kan være like effektive som nye, men de mangler ofte termostat, dag,- og nattsenkning samt temperatursoner. Har du en gammel panelovn uten styring, bør du vurdere å skaffe deg en ny. Nyere panelovner vil dessuten fange opp temperaturendringer i rommet raskere enn eldre.
- Bruker du varmestyringen aktivt på din nye panelovn, vil du kunne spare opptil 20% på dine strømutgifter som går til boligoppvarming.
2. Senk temperaturen inne
- Klarer du å senke temperaturen inne med 1 – 2 grader, vil du redusere ditt strømforbruk. Du sparer 5% av kostnadene til boligoppvarming for hver grad du senker temperaturen med. Det er ofte en vanesak hvor varmt man ønsker å ha det innendørs, og det å senke temperaturen med 1 grad vil som regel ikke merkes. Anbefalt temperatur innendørs er 18 – 21 grader C.
- På soverom kan du gjerne senke temperaturen, men ikke til under 10 – 15 grader C. Da kan det oppstå kondens i rommet, noe som igjen kan føre til fuktskader. Dette skjer som regel i boliger der veggene ikke er godt nok isolerte.
- Å senke temperaturen på varmekablene vil også gjøre en stor forskjell når du vil spare strøm.
3. Skru av varmen i rom du ikke bruker daglig
- I tillegg til å senke temperaturen, kan det anbefales å slå helt av varmen i rom du vanligvis ikke bruker. Lukk døren til de kjølige rommene slik at oppholdsrommene ikke påvirkes.
- Når det gjelder rom som ytterganger, boder og på vaskerom kan det være fordelaktig å skru av varmen helt. Men også her må du vurdere om det kan oppstå kondens- og fuktrelaterte skader hvis veggene i boligen din ikke er godt nok isolert.
4. Velg en billigere strømleverandør
- Dette tipset vil naturlig nok ikke redusere ditt strømforbruk, men du vil merke det godt på strømregningen. Det er store prisforskjeller mellom de ulike strømleverandørene på markedet. Derfor lønner det seg å sammenligne priser, slik at du kan velge billigste avtale for strøm.
- Du bør du merke deg hvor stort påslag de ulike aktørene har i forhold til din nåværende strømavtale. I tillegg bør du sjekke om du eventuelt må betale et fast månedsgebyr, og hvor høyt dette gebyret er. Påslaget og månedsgebyret er de viktigste faktorene som avgjør om du skaffer deg en dyr eller rimelig strømavtale.
- Du kan spare flere tusen kroner i året på å velge den billigste leverandøren fremfor den dyreste. Besøk gjerne nettsiden til Forbrukerrådet når du ønsker å sammenligne priser og spare penger på strøm.
5. Benytt smart strømstyring
- Med smart strømstyring menes flyttbart strømforbruk. Det vil si at du kan flytte ditt strømforbruk til tider på døgnet der strømprisene er på sitt laveste. Som regel er dette om natten.
- Smart strømstyring er mest praktisk når det gjelder varmtvannsberedere, elektrisk gulvvarme og lading av elbil. Ønsker du å spare strøm, er dette en investering som vil lønne seg over tid. Det er mulig å få økonomisk støtte fra Enova om du velger å installere smart strømstyring.
- Et godt tips for å spare strøm er å bytte ut din gamle varmtvannsbereder med en ny. Det skyldes at nye beredere bruker kun halvparten så mye strøm som en eldre modell.
- Skaffer du deg en smart varmtvannsbereder, vil energibruken i tillegg skje når strømprisene er lavest.
6. Spar penger ved å redusere varmetapet i boligen
- Mange boliger har problemer med kald trekk fra vinduer og dører. Det bidrar til at innetemperaturen synker og strømforbruket øker. Ved å montere selvklebende tetningslister rundt vinduer og dører, vil du på en billig og enkel måte redusere varmetapet og spare strøm. Tetningslister kan kjøpes hos de fleste byggevarehus.
- En mer kostbar investering som vil redusere ditt strømforbruk, er å bytte ut gamle, trekkfulle vinduer med nye 3-lags energiglass. De moderne vinduene har betydelig bedre isoleringsevne slik at varmetapet reduseres.
- Å etterisolere boligen vil også kunne være et godt tiltak for å redusere varmetapet. Det er imidlertid et mer omfattende og kostbart prosjekt, men etterisolering er likevel en god investering for å kutte dine energiutgifter og spare strøm. Det er mest effektivt å etterisolere kalde loft, tak, betonggulv i kjeller og yttervegger. Etterisolering gir dessuten bedre inneklima, og kan øke boligverdien.
- For å redusere varmetapet innendørs på kalde vinterdager kan du bruke tykke gardiner foran vinduene. Trekk for gardinene om kvelden.
7. Unngå å dusje lenge, og kjøp sparedusj
- Oppvarming av varmtvann øker strømforbruket. Vil du spare strøm, er det lurt å redusere tiden du bruker i dusjen. Dusjer du vanligvis i 10 minutter hver dag, kan du forsøke å kun bruke 5 minutter. Kjøper du i tillegg en sparedusj, vil du kunne spare flere tusen kroner i året på strømutgifter.
- Husk at du bruker mindre strøm når du dusjer enn når du bruker badekar.
8. Spar strøm ved å lufte mer effektivt
- Ved lufting bør du unngå å la vinduer eller dører stå åpne lenge av gangen. Du risikerer at vegger og gulv blir kjølt ned om vinduet står på gløtt over en lengre periode. Da bruker oppvarmingskildene i boligen lang tid på å varme opp hjemmet ditt igjen. Lufter du med vindu på vidt gap for en kort periode, unngår du at dette skjer.
9. Luft-til-luft varmepumpe hjelper deg å spare strøm
- Ifølge Enova kan en enebolig spare 4800 kWh i året ved å installere en luft-til-luft varmepumpe. Det betyr at dersom strømprisen ligger på 1 kr. per kilowattime (kWh), vil du spare rundt 4800 kroner i året.
- Varmepumper koster mellom kr. 10.000,- og kr. 25.000,-, og prisen for montering ligger i underkant av kr. 6000,-. Selv om en varmepumpe er en relativ dyr engangsinvestering, vil du kunne glede deg over å få redusert strømforbruket ditt i mange år fremover.
- Har du allerede varmepumpe, bør du huske å rengjøre filtrene minst en gang i måneden. Da vil den fungere mer effektivt.
10. Kjøp en rentbrennende ovn
- Mange er ikke klar over at halvparten av varmen fra eldre vedovner forsvinner opp og ut gjennom pipen. En rentbrennende ovn avgir mer varme i rommet, da hele 80% av energien fra veden gir varme.
- Skaffer du deg en rentbrennende ovn, kan du dekke halvparten av behovet ditt til boligoppvarming. Denne moderne ovnen avgir dessuten mye mindre utslipp av partikler i luften enn det eldre vedovner gjør, og er mer miljøvennlig.
- En rentbrennende ovn er en relativt rimelig investering, og koster fra 4000 kroner og oppover. Den er dessuten god å ha dersom du skulle få strømbrudd.
11. Kjøp hvitevarer som hjelper deg å spare strøm
- Dersom du likevel må bytte ut hvitevarer, bør du velge energieffektive produkter. Det gjelder særlig ved innkjøp av kjøleskap, fryser eller tørketrommel. De aller fleste hvitevarer er energimerket, slik at du lettere kan velge et energieffektivt produkt.
- Merkingen består av bokstavene A, B, C, D, E, F, G. Det beste alternativet er A og det dårligste er G. Når det gjelder kjøleskap og frysere, finnes det også energimerkene A+ og A++.
- Et kjøleskap som er merket med A++, bruker 40% mindre strøm enn et kjøleskap som er merket med A. Velger du det mest energieffektive produktet, vil du spare flere hundre kroner i året. Når det gjelder strømbruk, kan det være opptil 70% forskjell på de forskjellige vaskemaskinene.
- Kjøper du tørketrommel med innebygd varmepumpe, vil du spare enda mer strøm. Å lufttørke klærne i stedet for å bruke tørketrommelen etter hver klesvask kan også anbefales.
- Det er også verdt å merke seg at et nytt kjøleskap bruker halvparten så mye strøm som et gammelt.
- Reduserer du temperaturen på din vaskemaskin fra 60 til 40 grader, kan du spare 60% av ditt strømforbruk til tøyvask.
Tips: Se også vår artikkel om hvor mye strøm ulike apparater bruker.
12. Bruk oppvaskmaskinen mer effektivt
- Mange tenker kanskje ikke over at å vaske opp for hånd krever mye varmtvann, og dermed også strøm. Det er derfor billigere å benytte oppvaskmaskin.
- Husk å fylle oppvaskmaskinen før du setter den i gang. Du kan også spare strøm på å velge et kort program med lavere temperatur. Økoprogram er det mest energivennlige, da det bruker minst vann.
- Det er også fordelaktig å skylle tallerkener i kaldt vann før de settes inn i oppvaskmaskinen. Ofte glemmer man seg bort, og skyller i varmt rennende vann, noe som øker strømforbruket.
13. Unngå standby-modus på elektriske apparater
- De fleste av oss har elektriske apparater som går i hvilemodus. Et typisk eksempel er når du skrur av TVen med fjernkontrollen. Da vil din TV gå i standby-modus, noe som gjør at den ikke er ordentlig skrudd av. Også apparater som DVD-spillere og datamaskiner har denne funksjonen.
- Hvert enkelt apparat bruker ikke så mye strøm til standby-funksjonen. Likevel vil strømforbruket fra alle apparatene til sammen over et lengre tidsrom bli stort.
- Du kan derfor spare strøm ved å skru elektriske apparater helt av eller rett og slett trekke ut kontakten. Hele 7-8% av vårt totale forbruk i Norge går til elektriske apparater som står i standby-modus.
14. Slik kan du spare strøm på belysning i hjemmet
- Selv om belysning ikke det som trekker mest strøm i boligen din, kan det likevel være lurt å vite hvordan du kan redusere dette forbruket. Det viktigste rådet er å skru av alle lys i rom du ikke bruker.
- Du kan også benytte Led-pærer i stedet for glødelamper og halogen-pærer. Led-pærene bruker mindre strøm, og varer dessuten lenger. De vil heller ikke bli overopphetet dersom lyset står på kontinuerlig.
- Til tross for at Led-pærer er dyrere å kjøpe, vil de vare 4 ganger så lenge enn andre pærer. Det anbefales dessuten å velge Led-pærer fremfor sparepærer, da Led gir lavere strømkostnader.
15. Ha riktig temperatur i fryser og kjøleskap
- Pass på at temperaturen i kjøleskapet er satt til +4 eller +5 grader C. Fryseren bør ha en temperatur på – 18 grader C. Har du det kaldere enn dette, vil strømforbruket ditt øke betydelig.